Hier bieden we een selectie van zorgvuldig gekozen zorgverzekeringen met vrije artsenkeuze voor 2025 aan. Deze polissen zijn samengesteld om een groot aantal voordelen en premies te bieden, passend bij diverse zorgbehoeften. Bekijk het volledige overzicht in de onderstaande tabel om te ontdekken welke zorgverzekering met vrije keuze het beste bij jou past. Op deze pagina laten we de combinatiepolis zien. Je mag hier namelijk kiezen welke arts, ziekenhuis of fysiotherapeut je zonder extra kosten wilt bezoeken. Alleen bij specifieke zorg (GGZ en wijkverpleging) is de keuze iets beperkter.
Een groep Nederlanders, mensen met een spierziekte of hersenletsel als voorbeeld, kiezen het liefst voor een zorgverzekering met vrije artsenkeuze. Heb je dagelijks zorg aan huis nodig, dan is dit heel begrijpelijk. Zonder deze vrije artsenkeuze, is de kans groot dat je te maken krijgt met niet gecontracteerde zorgverleners in 2025. En in dat geval betaal je 20 – 30% van de kosten zelf.
Misschien ben je nog niet helemaal zeker welke polis nodig hebt, daarom deze checklist.
Hierboven staat een selectie met populaire verzekeraars met vrije zorgkeuze en € 385,- eigen risico. Omdat je mogelijk nog twijfelt of welke polis echt iets voor je is, helpen we je ook verder op de welke zorgverzekering bij je past pagina.
Vrije artsenkeuze heeft alles te maken met wat voor soort zorgpolis je hebt bij je zorgverzekeraar. In principe heb je altijd vrije artsenkeuze, het gaat er alleen om wanneer je zorgkosten (volledig) vergoed worden.
In Nederland zijn er 3 soorten zorgpolissen; budgetpolis, naturapolis en restitutiepolis. Niet bij alle polissen heb je altijd volledige keuzevrijheid met vergoeding voor huisartsen, tandartsen, wijkverpleging, verloskundige en spoedeisende hulp. Spoedeisende hulp wordt dus altijd vergoed, ook als je naar een ziekenhuis gaat waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft.
Een budgetpolis is eigenlijk hetzelfde als een naturapolis alleen dan met een beperkter aanbod in gecontracteerde zorgverleners. Voor budgetpolissen is de premie lager en daarvoor krijg je meestal minder vrije artsenkeuze. Dat is ook het geval bij de nieuwste zorgverzekering van FLKS.
Bij een naturapolis worden de kosten vergoed die je maakt bij gecontracteerde zorgverleners. Kies je ervoor om naar een zorgverlener te gaan waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft dan is een deel van de kosten mogelijk voor eigen rekening. Je hebt dus in zoverre vrije artsenkeuze dat je volledige keuzevrijheid hebt uit alle zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft.
Combinatie van de naturapolis en restitutiepolis. Het enigste wat je hier zeker weet is dat bij alle ziekenhuizen dezelfde vergoeding gehanteerd wordt.
Als voorbeeld zijn het de verzekeraars als CZ, Zilveren Kruis, FBTO en OHRA welke dit aanbieden.
Bij een restitutie zorgverzekering heb je echt volledige vrije artsenkeuze. Het maakt bij deze polisvorm niet uit of zorgverleners gecontracteerd zijn met de verzekeraar of niet. Je betaalt voor een restitutiepolis ook meer premie t.o.v. de andere zorgpolis. Als je graag echte keuzevrijheid wil, dan is dat de beste zorgverzekering voor jou. Dit aangezien je niet weet wat je komend jaar te wachten staat, is dit de polis waar je voor moet kiezen.
Je kan zelf beslissen hoeveel vrije artsenkeuze je wilt hebben. Wel is het slim om bij een naturapolis en combinatiepolis vooraf te controleren of de gewenste zorgverlener of ziekenhuizen waar je bekend bent gecontracteerd zijn met de betreffende zorgverzekeraar.
Twijfel niet langer, en vergelijk nu hoeveel geld jij kunt besparen!
Goed nieuws voor iedereen die waarde hecht aan de zorgverzekering met vrije keuze: de vrije artsenkeuze blijft de komende jaren bestaan. Zorgminister Fleur Agema heeft in een recent interview met Zorgvisie bevestigd dat artikel 13 van de Zorgverzekeringswet ongewijzigd blijft. Dit artikel garandeert dat verzekerden zelf kunnen kiezen naar welke zorgverlener of welk ziekenhuis zij gaan, zelfs als hun zorgverzekeraar daar geen contract mee heeft.
Artikel 13 van de Zorgverzekeringswet stelt dat verzekerden recht hebben op vergoeding van zorg bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Dit betekent dat u kunt kiezen voor een vrije keuze ziekenhuis of vrije keuze zorgverlener zonder dat u volledig zelf voor de kosten opdraait. Dit is vooral van belang voor mensen die specifieke voorkeuren hebben voor bepaalde specialisten of instellingen.
Er waren eerder plannen om via het wetsvoorstel ‘Bevorderen zorgcontractering’ het zogeheten ‘hinderpaalcriterium’ aan te passen. Dit zou de vergoedingen voor zorg bij niet-gecontracteerde aanbieders verder verlagen, wat de zorgverzekering vrije artsenkeuze in gevaar zou kunnen brengen. Minister Agema heeft echter aangegeven deze wetswijziging niet door te voeren. “De wetswijziging zou ongecontracteerde zorg voor sommigen onbetaalbaar maken,” stelt zij.
Met de bevestiging van minister Agema kunnen we ervan uitgaan dat de zorgverzekering met vrije keuze in 2025 nog steeds een realiteit zal zijn. Verzekerden behouden het recht om zelf hun zorgaanbieder te kiezen, wat bijdraagt aan de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg. Het is echter belangrijk om de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering met vrije keuze goed te bekijken, aangezien de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg kan variëren.
Voor de meeste Nederlanders betekent dit dat zij nog steeds naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder kunnen gaan, maar dat zij mogelijk een deel van de kosten zelf moeten betalen. Overweeg daarom of een restitutiepolis, die vaak een hogere vergoeding biedt voor niet-gecontracteerde zorg, beter bij uw wensen past. Een zorgverzekering met vrije keuze ziekenhuis kan bijvoorbeeld meer zekerheid bieden als u specifieke zorgbehoeften heeft.
De beslissing van minister Agema is een belangrijke stap voorwaarts voor het behoud van de zorgverzekering met vrije keuze of niet. Het waarborgt dat u als patiënt de regie houdt over uw eigen zorgtraject. Of u nu kiest voor een naturapolis of een restitutiepolis, het is essentieel om te begrijpen wat uw verzekering dekt. Zo kunt u met een gerust hart de zorg kiezen die het beste bij u past.