Een besnijdenis wordt meestal vanuit religieuze overwegingen uitgevoerd. Voornamelijk in het Jodendom en de Islam komt het veel voor. Ook vanuit medische redenen komt een besnijdenis soms voor. Op deze pagina vind je alle informatie over de vergoeding van besnijdenissen.
Bij een besnijdenis wordt bij mannen een deel van de voorhuid verwijderd. Dit gebeurd operatief en wordt vaak op jonge leeftijd gedaan. De afgelopen jaren is de besnijdenis flink in opspraak geraakt. Omdat een besnijdenis om religieuze redenen bij kinderen wordt uitgevoerd, komt namelijk het recht op lichamelijke integriteit in gevaar. Dit botst met het recht op godsdienstvrijheid. Vooralsnog is een besnijdenis nog gewoon toegestaan.
Een besnijdenis wordt vrijwel nooit vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen in het geval van een medische noodzaak, kun je een vergoeding verwachten. Het is dan belangrijk dat je wordt doorgestuurd vanuit de huisarts. Er is sprake van een medische noodzaak als een conservatieve behandeling (meestal een zalf) niet voldoende is om de klachten te verbeteren en de voorhuid dus verwijderd moet worden. Hierbij kun je denken aan chronische ontstekingen, klachten door een vernauwing van de voorhuid, of bij verdenking van een kwaadaardige aandoening.
Het is niet mogelijk om een aanvullende verzekering te nemen voor een besnijdenis. Wanneer je dus om religieuze redenen voor een besnijdenis kiest, kun je hier geen verzekering voor afsluiten en betaal je dit zelf. Er zijn verschillende klinieken voor het laten uitvoeren van een besnijdenis. Voor kinderen (tot 16 jaar) betaal je hier vaak rond de 250 euro voor. Voor volwassenen ligt de prijs vaak rond de 450 euro.